تحلیل مقاله
موضوع مقاله در مورد اصول جامع در طراحی آشپزخانه ارگونومیک میباشد.ولی لازم و واجب دانستیم که در مرحله اول اطلاعاتی در خصوص معنی لغوی کلمه ارگونومی برای شما همراهان گرامی داشته باشیم . پیشرفت کاربرد مهندسی فاکتورهای انسانی (ارگونومی) این ضرورت را ایجاد می کند تا اصول و مبانی این روش علمی در طراحی آشپزخانه و طراحی صنعتی آن، در حوزه طراحی فضاهای داخلی و دکوراسیون مورد استفاده قرار گیرد. در این مقاله ما شما را با ارگونومی و ارتباطش با طراحی آشپزخانه آشنا میکنیم.
ارگونومی چیست؟
در واقع ارگونومی (Ergonomy) واژه ای است که ریشه یونانی داشته و از دو قسمت “ergo” به معنی کار و “nomos” به معنی قوانین طبیعی تشکیل شده است و مربوط به فاکتور های انسانی (human factors) می باشد. دانش ارگونومی (Ergonomics) دانشی نو بوده و شاخه ای از علم مهندسی است که در آن از علوم زیستی برای بررسی رابطه بین انسان (غالبا نیروی کار) و محیط کار او استفاده می شود.
ارگونومی، ابتدا توانایی ها و محدودیت های انسان را بررسی کرده و سپس آن ها را در آن چه که انسان ها با آن سر و کار دارند، در نظر می گیرند و به طور کلی این علم در طراحی محیط کار انسان ها نقش مهمی دارد.به عبارت دیگر ارگونومی فرآیند طراحی یا چیدمان محیط کار، محصولات یا سیستم های کاری به گونه ای متناسب با افرادی که آن ها را استفاده می کنند، می باشد تا خستگی، آسیب و خطرات تا حد مطلوبی کاهش یابند.
در نتیجه با در نظر گرفتن ارگونومی به سه هدف مهم زیر دست پیدا خواهیم کرد:
- راحتی و رضایت
- بهره وری
- سلامت
بر خلاف تفکرات اکثر مردم که فکر می کنند ارگونومی فقط به طرز نشستن و یا سیستم کنترل اتومبیل یا سایر ابزار ها ربط دارد،ارگونومی مربوط به هر چیزی است که انسان در آن نقش داشته باشد؛ مثل محیط کار، ورزش، سرگرمی ها و… . با پیشرفت تکنولوژی نیاز به توجه به راحتی بشر در محیط های مختلف یا در استفاده از تجهیزات بیشتر می شود.
در نتیجه ارگونومی یکی از بخش های مهم در تولید یک محصول یا طراحی یک فضای کار تلقی می شود که هدف از آن افزایش ایمنی، راحتی و عملکرد محصول یا فضایی مانند آشپزخانه یا یک دفتر است.
طراحی آشپزخانه ارگونومیک
آشپزخانه ها به فضایی فراتر از پخت و پز غذا تبدیل شده اند و محلی برای شروع یک صبح و جمع شدن اعضای خانواده در کنار هم بعد از یک روز سخت کاری است. رعایت اصول طراحی آشپزخانه ارگونومیک به این معنی است که طراحی به صورتی انجام گیرد تا تمام فعالیت هایی که در آشپزخانه انجام می شود از نظافت تا پخت غذا در بهترین و بهینه ترین حالت ممکن انجام شوند و استرس را از بدن انسان در هنگام فعالیت در آشپزخانه دور کند.در واقع می توان گفت طراحی ارگونومیک آشپزخانه مناسب با هویت و فیزیک افراد انجام میگیرد نه هماهنگی افراد با محیط طراحی شده و به بهبود تعامل انسان و سیستم آشپزخانه کمک می کند .
در ادامه به بررسی راهکار ها برای طراحی آشپزخانه ارگونومیک می پردازیم . همراه ما باشید تا آخر این مقاله.
ارتفاع مناسب سطح كار برای آشپزخانه
ارتفاع کار در آشپزخانه ممکن است با توجه به اندازه و ترجیحات شخصی شما متفاوت باشد، اما طی یک دستورالعمل استاندارد، ارتفاع کار بهینه یک کانتر یا اجاق گاز حدود ۸۷ تا ۹۲ سانتی متر است. البته این اعداد میانگین جهانی بوده و بسته به فیزیک بدنی کاربر می تواند متفاوت باشد به عنوان مثال ارتفاع میز کار برای یک خانواده کوتاه یا بلند ثابت می تواند ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر کوتاه تر یا بلند تر شود. چرا كه ارتفاع تمام شده یک سطح کار برای یک فرد ایستاده، به موقعیت آرنج او بستگی دارد يعني در حالی که کف دستها روی کانتر است، آرنجهای مشتری شما باید با ساعد خود در زاویه ۴۵ درجه از سطح قرار بگیرند.
ارتفاع مناسب فر و ماكروفر
فر و ماکروفر باید در ارتفاعی نصب شود که بالای آنها از خط دید کوتاه ترین کار بر پایین تر باشد. به این صورت علاوه بر امکان نظارت بر روند پخت غذا می تواند ظرف داخل فر را به راحتی و با بیش ترین ایمنی بردارد. علاوه بر این ارتفاع فر و ماکروفر نباید گونه ای باشد که کاربر مجبور به نشستن روی زمین و یا خم شدن بیش از اندازه باشد.
ارگونومی آشپزخانه در گاز و سینک
توجه داشته باشيد ارتفاع تمام شده ی اجاق گاز با ارتفاع کانتر ميتواند یکسان نباشد و برای بهترين نتيجه، سطح پخت کمی پایین تر از سطح آماده سازی قرار گيرد چرا كه در اين حالت نگاه کردن به قابلمهها درهنگام آشپزی آسانتر است. از نقطه نظر ارگونومیک، نصب اجاق گاز ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر پایین تر از میز کار منطقی است. سینک های آشپزخانه باید با قانون كمی متفاوت برای ارگونومی تنظیم می شوند. همان محاسبات فردی که با کانترها استفاده می کنید را می توان در اینجا اعمال کرد. جایی را پیدا کنید که کف دست مشتری شما به ته سینک می رسد و در عین حال وضعیت سالم و قائم خود را حفظ می کند.
ارتفاع مناسب دسترسی به كابينت های بالا
کابینت های آشپزخانه را نباید در ارتفاع خيلی بلند روی دیوار آویزان کرد. در آشپزخانه بسیار مهم است که همه ظروف خود را در ارتفاع مناسب قرار دهید. از آنجایی که بسیاری از کارهای آشپزخانه در طول روز به صورت مداوم انجام ميشود، مهم است که همه ظروف را در مکانی معقول و با دسترسی آسان نگهداری کنید. این به شما اين امکان را می دهد از خم شدن یا کشش غیر ضروری جلوگیری کنید. ارتفاع هر یونیت های هوایی باید براساس قد و شرایط بدنی کاربر طراحی شود اما تمام شده ای آن کاملا بستگی به طراحی و سلیقه ی کاربر دارد. همچنين فاصله ای استاندارد بین یونیت های زمینی و هوایی حدودا ۵۲ تا ۶۰ سانتی متر که اخیرا این عدد برای قسمت یونیت گاز جهت جلوگیری از مشکلات مرسوم برای هود و یونیت های بالای گاز که در مجاورت حرارت قرار دارد، ۷۰ تا ۸۰ سانتی متر افزایش یافته در صورت رعایت نکردن این مسئله هود خریداری شده از گارانتی خارج خواهد شد.
اروگونومی آشپزخانه برای کاربران چپ دست
کاربران چپ دست بیشتر از اتصالات برنامه ریزی شده از راست به چپ استقبال می کنند، در حالی که عکس این موضوع در مورد راست دست ها صادق است. به عنوان مثال، چپ دست ها باید بتوانند درهای کابینت را با دست راست خود باز کنند، به طوری که دست چپ قوی تر آنها آزاد باشد تا هر چیزی را که نیاز دارند از کابینت بیاورد. در سینک، اگر عمدتاً توسط چپ دست ها استفاده می شود، آبچکان باید بلافاصله در مجاورت لبه سمت راست کاسه قرار گیرد. از آنجایی که چپ دست ها شستن خود را با اسفنج در دست چپ انجام می دهند، ترجیح می دهند ظروف را در سمت راست خود قرار دهند. اين مسئله همچنين در ماشين ظرفشويي صدق ميكند به صورتي كه ترجيح ميدهيم ماشين ظرفشويي براي راست دستان در سمت راست سينك و براي چپ دستان در سمت چپ سينك قرار گيرد.
اروگونومی آشپزخانه برای افراد با توانایی خاص
نکته ی بعدی طراحی برای افراد با شرایط خاص است، مثل طراحی کابینت برای استفاده کننده از ویلچر که قسمتی که کاربر پشت میز قرار می گیرد باید یونیت زمینی نصب شود تا صندلی چرخ دار کاملا زیر میز قرار گیرد. ارتفاع میزکار پایین تر از حد معمول و فاصله ی بین یونیت های زمینی و هوایی می تواند به صورت ریلی به سمت پایین حرکت کند.
عمق يونيت ها در ارگونومی آشپزخانه
در مورد عمق استانداردی یونیت ها در ارگونومی آشپزخانه، برای یونیت زمین حدود ۵۵ تا ۶۰ سانتی متر و یونیت های هوایی ۳۵ سانتی متر مد نظر گرفته می شود. عمق یونیت زمینی تا ۹۰ سانتی متر هم قابل افزایش است. به طور کلی هر چه عمق یونیت زمینی بیش تر باشد، زاویه دید کار و تسلط آن بیش تر است که اتفاقا اخیرا بسیار شاهد این تغییر در طرح های ژورنالی و مدرن می باشیم. ناگفته نماند که این مسأله منجر به کاهش دسترسی کاربر به یونیت های هوایی می شود که با دو روش یعنی افزایش عمق یونیت های هوایی به همان اندازه و یا کاهش ارتفاع آن قابل بر طرف کردن است به صورت کلی مهم اختلاف عمق استاندارد بین یونیت های زمینی و هوایی (۲۵ سانتيمتر) به جهت سرگیر نشدن و قابل دسترسی بودن آن است.
شما می توانید با خرید لوازم توکار آشپزخانه به ارگونومی آشپزخانه خود و اطرافیانتان کمک کنید و آشپزخانه خود را تجهیز کنید. ما شما را به دیدن فروشگاه گروه دنیته دعوت می کنیم و جهت اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.